Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow 16 obljetnica obilježavanja genocida u Srebrenici
16 obljetnica obilježavanja genocida u Srebrenici Ispis E-mail
Ponedjeljak, 11 Srpanj 2011

  Danas je dan tuge, tišine i poniznosti.
Na današnji dan prije 16 godina, 11.07.1995. godine dogodio se, nakon Drugog svjetskog rata najveći zločin na tlu Europe. Dogodila se Srebrenica. Iako je Srebrenica 1995. godine bila „Sigurnosna zona UN-a“ u grad je ušla vojska bosanskih Srba predvođena ratnim zločincem Ratkom Mladićem kojima su se pridružili i „Škorpioni“ paravojna formacija pod kontrolom srpskog Ministarstva unutarnjih poslova te počinili najstrašnije zločine nad više od 8 000 Bošnjaka, muškaraca u rasponu od maloljetnika do staraca.Uloga nizozemskog bataljuna u događanjima tijekom genocida, kao i presuda nizozemskog suda kojima su proglašeni krivima za smrt  trojice Bošnjaka, koje su bili dužni štititi, kao i ostale, a ne predati ih neprijateljskoj vojsci koji će ih, izvjesno je, ubiti u najmanju ruku je sramotna.
Ratko Mladić uhićen je 26.05.2011.godine, što preživjelim srebreničanima predstavlja malu satisfakciju. Sramotno je i to što nitko u Srebrenici neće predstavljati službeni Beograd, što predstavlja na neki način percepciju o počinjenim zločinima. Sramotno je i to da je Srebrenica nijemi spomenik na nešto što se nije trebalo dogoditi te predstavlja mrlju u sustavu vrijednosti iza kojih  Europa stoji.
Posmrtni ostaci 613 žrtava srebreničkog genocida bit će danas pokopani do sada je pokopano 5 325 osoba, dok se za ostalima još traga. Vijeća bošnjačkih nacionalnih manjina RH, u suradnji sa Nacionalnom zajednicom Bošnjaka Istre svake godine organizira Konvoj „DA SE NIKAD NE ZABORAVI“  te na ovaj način šaljemo poruku da se Srebrenica i genocid nikada i nigdje ne smiju ponoviti.

U nastavku vam donosimo priču preživjelog Huse Bektića koji se uspio izvući iz Mladićevih  kandži smrti. ( preuzeto: Dnevni avaz 2 i 3. srpanj 2011.)

Zadnja Promjena ( Utorak, 12 Srpanj 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »