Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Izbori za članova Vijeća i Predstavnika bošnjačke nacionalne manjine
Izbori za članova Vijeća i Predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Lipanj 2011

Drage Bošnjakinje i Bošnjaci,


Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, kao ozbiljna i organizirana udruga bošnjačkog naroda , koristi mogućnost definiranu Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj , te na izbore izlazi sa svojim kandidatima za Vijeća i Predstavnike bošnjačke nacionalne manjine u nedelju, 10.srpnja 2011. godine.

Vijeća i Predstavnici biraju se s ciljem unaprjeđivanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu te radi njihovog sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. Na izborima za Vijeća i Predstavnike mogu sudjelovati samo osobe koje se u popisima birača vode kao Bošnjaci.
 
Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre( NZBI) aktivno je sudjelovala u postupku kandidiranja listi i Predstavnika. Kod predlaganja kandidata vodili smo računa da predložimo ljude koji mogu kvalitetno zastupati interese naše manjine. Zato smo predložili osobe koje imaju potrebno znanje, neovisni su te mogu ravnopravno diskutirati s predstavnicima područne vlasti i lokalne vlasti u cilju zaštite prava pripadnika svoje nacionalne manjine.
Zahvaljujući Vašoj podršci na predhodnim izborima, prije četiri godine, kada ste dali povjerenje velikoj većini nših kandidata koji su izabrani u Vijeće i za Predstavnike bošnjačke nacionalne manjine ostvarili smo izvrsnu suradnju između tih vijeća, predstavnika i NZBI. Zajedničkim radom ostvarili smo brojna postignuća za sve pripadnike naše manjine, navest ćemo Vam samo neke od njih:
• Ostvarili smo izvrsnu suradnju sa predstavnicima lokalne i regionalne vlasti koja podržava naše zajedništvo.
• Vrlo značajnu podršku za naš zajednički rad između Vijeća, Predstavnika i NZBI uživamo i od strane Islamske zajednice
• Riješili smo pitanje prostora za rad,a najznačajniji je u Puli od 250m2 koji bi trebao postati centar okupljanja i rada bošnjake manjine u Istri. Prostor u Puli trenutačno je u fazi adaptacije.
• Sukladno mogućnostima materijalno smo pomagali socijalno ugrožene pripadnike naše manjine, rješavali njihova statusna pitanje kod organa vlasti te pitanja zaposlenja
• Svake godine organizirali smo posjetu Srebrenici u sklopu akcije „Da se ne zaboravi“
• Kroz popis stanovništva na kojemu smo jako puno radili svih ovih godina definirali smo naš identitet kao Bošnjaka.
• Kroz Festival Bošnjačke kulture u Istri uspostavili smo tradiciju njegovanja i očuvanja od zaborava naše kulture, tradicije i običaja i brojne druge aktivnosti.  Međutim, na izborima svoje liste i predstavnike mogu kandidirati i drugi subjekti, osim političkih stranaka. Tu mogućnost neki su iskoristili te su formirali svoje liste i kandidate na kojima postoji dobar broj kandidata koji su kvalitetni i dobri ljudi.

 

Nemamo ništa protiv toga ukoliko je to motivirano željom za boljitak bošnjačke nacionalne manjine, međutim postoje i negativni primjeri kandidiranja na  liste i onih osoba koje su zadnjih godina ometale rad NZBI i zbunjivale pripadnike naše manjine osnivanjem paralelnih „stranačkih“ nacionalnih zajednica. Prisvajali su naša postignuća u svoju korist, predstavljali se u naše ime, zagovarali asimilaciju, tj. nestajanje bošnjačke manjine, bili protiv ulaska Bošnjaka u Statut njihove sredine kao auhtotone manjine i sl. Njima su Bošnjaci sredstvo za ostvarenje uglavnom vlastitih interesa te su zbog toga i isključeni iz nekih naših asocijacija.
Uvjereni smo da Vi dobro znate o kojim osobama se ovdje radi te da  njima nećete dati svoj glas jer bi to značilo dalje podjele i zaostajanje u postupku intergracije za sve pripadnike naše manjine.
Kako bi završili započete programe te se uspješno uključili u društvo kroz zapošljavanje u Javnim ustanovama i poduzećima, kroz školovanje došli do potrebnog znanja, a ne asimilirali, odnosno izgubili našu kulturu, tradiciju i običaje, potrebna nam je Vaša podrška.
Pozivamo Vas da iskoristite Ustavom zagarantirano pravo i izađete na izbore 10. 07.2011. godine.
Kandidati na listama i kandidati  predstavnici nalaze se na glasačkim listićima svi skupa poredani abecednim redom, te stoga da bi znali koga je predložila NZBI u prilogu Vam šaljemo njihov zaokružen broj.
Za sve informacije možete nas kontaktirati na broj telefona 098 954 0452 ili putem e-maila, a više o izborima možete pročitati na našoj web stranici www.nzbi.hr.

Listu sa zaokruženim/podebljanim brojevima kandidata koju je predložila NZBI za Istarsku županiju i Grad Pulu možete preuzeti ovdje.

Srdačan pozdrav i vidimo se na izborima 10.07.2011. godine.                                                                                     
                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                  IZVRŠNI ODBOR NZBI

SAČUVAJMO BOŠNJAČKI PONOS!

 

Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Lipanj 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »