Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Obilježen Dan nezavisnosti BiH
Obilježen Dan nezavisnosti BiH Ispis E-mail
Nedjelja, 13 Ožujak 2011

U spomen i u čast bošnjačkim mornarima i vojnicima poginulima u Prvom svjetskom ratu  položili smo  u ponedeljak, 07.03. 2011. godine, vijenac na spomen-ploču na Mornaričkom groblju u Puli, u sklopu programa obilježavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Svečanost povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je 12.03.2011. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli s početkom u 19 sati. Organizatori svečanosti bili su Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i Grada Pule. U uvodnom dijelu predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre  i Bošnjačke nacionalne zajednice Republike Hrvatske, Senad Pršić pozdravio je prisutne i čestitao Dan nezavisnosti BiH kao i Međunarodni Dan žena, još jednom je naglasio važnost nadolazećeg Popisa stanovništa 2011. godine kao i prednost izjašnjavanja naših sunarodnjaka pravilnom odrednicom Bošnjak/inja.  Istaknuo je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma, naime 1992. godine na referendumu većina građana Bosne i Hercegovine odlučila se za otcjepljenje od Jugoslavije. Nakon izglasavanja nezavisnosti na referendumu uslijedilo je međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine od većine relevantnih svjetskih organizacija.
Bosna i Hercegovina je nakon referenduma pretrpjela teške ratne trenutke, ali je ipak uspjela sačuvati svoju teritorijalnu cjelovitost i suverenitet.
Nažalost, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine se slavi samo u entitetu Federacije BiH dok politički lideri Republike Srpske i dalje odbijaju priznati ovaj dan kao legitimni državni praznik. Posjetitelja je bilo 200 tinjak, a među njima i predstavnici Grada Pule, gosp. Erik Lukšić, Nikolina Radulović, Vlado Đurišić. Zabavni dio  program predvodio je zagrebački ansambl "Bosana", te mnogobrojni izvođači sevdalinki Zdenka Ahmetspahić, Mehmed Goražda, Edo Pavišić, Ivan Jelić i drugi. Organizirali smo i tombolu, a prikupljena sredstva namijenjena su adaptaciji "Bosanske kuće" u Trierskoj 5 u Puli. U veselom tonu druženje se nastavilo do kasnih večernjih sati.
Članak iz Glasa Istre možete vidjeti ovdje. (Glas Istre, 11.03.2011. godine)

Također, još jednom vas podsjećamo da se na Popisu stanovništva izjasnite kao Bošnjak/inja budući da je musliman/ka vjerska odrednica.

Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!
Kliknite da bi otvorili sliku!

Zadnja Promjena ( Utorak, 15 Ožujak 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »