Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Popis stanovništva u 2011. godini
Popis stanovništva u 2011. godini Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Veljača 2011


Poštovani/a,
 
Pred nama je popis stanovništva u Republici Hrvatskoj. Popis će se provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja 2011.godine. Ovom prilikom želimo vas informirati o mogućnosti da se prijavite za Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj. Cilj nam je da bude što veći broj popisivača iz reda Bošnjaka.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da nam pošalju svoje zamolbe na adresu: Gajeva 3, p.p. 84, 52100 Pula.

Na Popisu 2011. planiran je angažman oko 15 000 popisivača, 2 000 kontrolora, 180 instruktora i 45 koordinatora. Također je predviđen angažman od 400 osoba koje će biti angažirane na poslovima obrade podataka nakon samog popisivanja.
 
Popisivač mora biti osoba sa završenom barem srednjom školom, čitkim rukopisom (koji se provjerava prilikom prijave) te na kraju obuke mora uspješno položiti završni test za popisivače. Prednost će imati studenti i nezaposleni.
 
Prijave za sudionike Popisa 2011. prikupljat će se neposredno prije popisivanja, točnije tijekom druge polovine veljače. Županije, odnosno ispostave i popisni centri, sve će potrebne informacije o točnom vremenu i mjestu prijava za sudionike Popisa pravodobno objaviti preko Zavoda za zapošljavanje, lokalnih medija i internetske stranice Državnog zavoda za statistiku.
 
Sve informacije vezane za Popis 2011. bit će pravodobno objavljivane na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr).
 
 
Cilj nam je da se, sukladno našim pravima participiranja od 1 %, ispuni ta kvota upravo iz reda Bošnjaka. Molimo vas da nam dostavite vaše podatke o prijavi za Popis stanovništva, kako bi mogli pravodobno utjecati na odgovorne institucija prilikom odabira popisivača, kontrolora, instruktora i koordinatora, sa ciljem da bude što više Bošnjaka uključeno u popis stanovništva.

 

S ciljem što boljeg informiranja Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije održalo je sjednicu, 06.02.2011.godine u Općinskoj vijećnici u Raši, te Vam u nastavku donosimo zaključke sa sjednice.

 ZAKLJUČCI:

1.Putem medija (novine, radio, televizija, internet) pozvati sunarodnjake da se izjasne kao Bošnjaci.
2.Na nivou Republike Hrvatske snimiti spot u kojemu poznati Bošnjaci koji žive u RH pozivaju sunarodnjake da se izjasne kao Bošnjaci.
3.Koristiti letke, koje je izradila BNZH, u kojim je objašnjena potreba izjašnjavanja kao Bošnjaci, kopirati ih, distribuirati na raznim manifestacijama.
4.Budući da prema Uredbi koju je donijela Vlada imamo pravo na postotak popisivača iz naše nacionalne manjine, organizirati edukaciju za "predpopisivače" koji bi upoznali naše sunarodnjake da se izjasne kao Bošnjaci.
5.Metodom "od vrata do vrata" posjetiti naše sunarodnjake i objasniti im potrebu izjašnjavanja kao Bošnjaci.

U nastavku Vam donosimo ogledni primjerak obrasca za popis stanovništva, te još jedanput napominjemo po narodnosti smo Bošnjaci/ Bošnjakinje, a vjera nam je Islam za većinu pripadnika našeg naroda, dok je musliman vjerska odrednica za pripadnika Islamske vjeroispovijesti.

Zadnja Promjena ( Petak, 11 Veljača 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »