Nacionalna Zajednica Bošnjaka Istre  
Novosti arrow Novosti arrow Tribina " BOŠNJAK I ( ILI ) MUSLIMAN
Tribina " BOŠNJAK I ( ILI ) MUSLIMAN Ispis E-mail
Utorak, 08 Prosinac 2009

Nacionalna zajednica bošnjaka Istre i suorganizatori Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Pule organizirali su dana 19. studenog 2009. u Domu hrvatskih branitelja Tribinu pod nazivom „ BOŠNJAK I (ILI) MUSLIMAN“. Predavač Tribine bio je poznati bosanski akademik Muhamed Filipović.

 Premda je ta tema veoma aktivna i zanimljiva u današnje vrijeme odazvao se velik broj uzvanika približno 150. Među njima je bio i Gosp. Bernich Sergio pročelnik za manjine Istarske županije.

Akademik Filipović je tokom cijelog dana imao intervjue i to za Glas Istre, televiziju Nit, Radio Pulu. Rekao je da se ne možemo reducirati samo na vjeru, jer mi imamo svoje povijesno i nacionalno ime Bošnjaci. Dodao je još da se mora prestati s deklariranjem po principu vjeroispovijesti jer će tako narodi unutar Bosne biti uvijek podijeljeni međusobno, dok će ih zajednički naziv Bošnjak ujediniti. Ova intrigantna tema koja i danas zbunjuje mnoge državljane Bosne i Hercegovine i izvan njeznih granica razlog je tome što se većina njih na popisima stanovništva ne izjašnjava po nacionalnoj pripadnosti.

Publika je bila vrlo zadovoljna predavanjem i postavljala je monogobrojna pitanja kako o dalekoj, tako i o bližnoj povijesti susjedne države.

Ono što je bila želja organizatoru je da se Bošnjaci koji se još uvijek u popisu stanovništva vode kao Muslimani informiraju predavanjem akademika Filipovića o povijesnom nazivu Bošnjak kako bi shvatili tu potrebu da odu u matični ured i upišu se kao Bošnjaci.

Ovo je samo jedna od aktivnosti Nacionalne zajednice bošnjaka Istre i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Pule koje se održavaju sa namjerom da se pripadnici Bošnjačke nacionalnosti opredjele i upišu u matičnom uredu kao Bošnjaci.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 10 Prosinac 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »